Nordiska Pinuppor stödjer den goda saken

Det började med en dröm om att göra något med ett brinnande intresse för foto och pinupkulturen och hösten 2014 bildades Nordiska Pinuppor. Fast då var namnet “Pinups for the good cause”, för det är en av de sakerna vi brinner för: den goda saken.

Kvinnor i alla storlekar och alla färger kan vara pinuppor, det är utstrålningen, personligheten, engagemanget och glimten i ögat som avgör vem som blir en Nordisk Pinuppa. För oss är det viktigt att det är en del av livsstilen, inte bara ett tillfälle att få synas, man vill vara med och göra skillnad. Vi brinner för den goda saken, allt från stora välgörenhetsprojekt till att rädda kattungar. Att vi nu dessutom fått med ett gäng härliga kalenderkillar är ju bara ännu mer fantastiskt!

Från början var det mest en kul grej, jag drog ihop ett gäng av tjejerna i vänskapskretsen, berättade för dem vad jag hade i tanken och lyckades få med dom på spåret. Jag ville utvecklas som fotograf och hade drömt om att göra nånting av med mitt stora fotointresse i kombination med pinup-passionen. Tanken var att göra en pinupkalender som vi skulle sälja för att dra in pengar till välgörande ändamål, så jag brainstormade och valde ut tema för varje månad, valde en passande tjej till den bilden, jagade rekvisita och kläder och sen fotograferade vi bilderna i en provisoriskt uppsatt studio hemma i min matsal.

Jag hade aldrig gjort nåt liknande, hade aldrig plåtat i studio, hade en arbetslampa som fotolampa, en enkel kamera och en jäkla massa fantasi. Ena dagen hade vi höst inomhus med en massa hö och kvistar och äpplen, andra dagen var det decilitermått, kakformar och kokböcker och en annan dag en stor badbalja som läckte som ett såll. Till in en av bilderna behövde vi en massa skum, men hade så dåligt vattentryck hemma, så vi fick inte till nåt skum. Nöden kräver sina lösningar, så elvisp, hink, lite vatten och diskmedel och voila, vi fick skum!

Min matsal förvandlades till fotostudio i form av bl a badrum/höstig trädgård/ under fotograferingarna till vår första kalender.

Min norska kompis gästrum förvandlades till bl a lyxig säng och julafton.


Namnbyte
I vår första kalender var det även några norska tjejer med, så några av fotograferingarna gjordes i Norge och i mitten av december 2014 hade vi releasefest för Pinups for the good cause-kalender för 2015. Den kalendern var väl egentligen “bara” en rolig grej, vi drog bara in några tusen till Hjärt- och Lungfonden och jag hade ingen tanke alls på att göra någon mer kalender. Men efterfrågan var ändå ganska stor, så jag funderade ändå på saken.
Men efter många år blev jag äntligen gravid i början av 2015, så då beslöt jag mig för att inte göra någon kalender det året. Men efterfrågan och tanken fanns ändå där.
Så en kall dag i januari 2016 plockade jag fram ett block, penna, mjölkchoklad och ett glas kall mjölk. (Bästa tänkarbränslet faktiskt!) Satt där och funderade på hur jag vill utforma nästkommande kalender. I samma veva döpte vi om oss till Nordiska Pinuppor, det kändes mer som vi och lättare att uttala. Eftersom vi var tjejer från både Sverige och Norge (och faktiskt även en dansk tjej, fast bosatt i Sverige), så valde vi just Nordiska Pinuppor som namn.
En tjej per bild hade jag haft året innan, anpassat efter varje månads tema. Jag vill fortfarande ha en tjej per bild, men komma ut ur “studion” och använda bilar. Så jag sökte på bl a Facebook efter tjejer som ville ställa upp och gensvaret blev mycket större än jag trodde. Att välja ut “rätt” tjejer var inte lätt, men jag gick på magkänsla och den personlighet deras ansökan utstrålade och deras intresse för just pinupkulturen. För det är viktigare med utstrålning, engagemang och personlighet än utseendet, enligt mig. När jag väl hittat rätt tjejer, började jag leta rätt bilar. Likaså där efterlyste jag på Facebook. Där blev väl gensvaret sisådär, många av bilarna fick jag jaga i sista sekund, dvs nästan på samma dag som fotograferingen. Fröken Januaris patinerade Chevrolet Pickup hittade jag av en slump dagen innan hennes fotografering, i ett gammalt mjölkeri där det vid tillfället huserade en loppis som jag besökte. Fröken Augustis Ford var även den en slump, då vi på vinst och förlust åkte till min bekanta Pär Lagerstedt som driver “Pärras garage” i Valskog och som tur var hade han många fina bilar inne.När snön äntligen kom vintern i januari-februari 2016, då passade vi på att fotografera Fröken December till 2017-års kalender. En solig dag med klarblå himmel och kristallklar luft och uppfriskande -15 grader, en frusen modell, en charmig Cadillac och en bilklättrande fotograf…

Jag lyckades övertala en kompis att låta sin Cadillac från 1947 få komma ut och känna på snön, så en solig och kristallklar dag, -15 grader, fotograferade vi den bilden, med en väldigt frusen modell och jag stod i bara sockarna på motorhuven på min gamla Volvo 245a. Efter det gick vi och väntade på att vår och värme skulle komma så vi kunde börja fotografera, jag rekade fotoplatser under tiden och så i slutet av maj blev det bråda helger med minst en photoshoot per helg. För en som är utbränd var tempot utmattande, så mellan varje plåtning fick jag försöka återhämta mig.

Några BTS-bilder (bts=behind the scene). Så där jobbar jag: stående på bilden, liggande i gruset, hukande på ett rapsfält, rumpspanande 😛

 

Vi har så kul på våra plåtningar!


Det är mycket jobb kring en fotografering: hår som ska lockas och stylas, ansikten som ska sminkas, underkläder som ska korrigera saker och ting, kläder som ska passas in och matchas, rekvisita och detaljer. Så varje photoshoot tar ca 4 timmar. Och vi har haft så kul! Så mycket skratt och så många underbara människor jag lärt känna. Alla bilägare som stått och kollat på när vi fotograferat och nog funderat på om vi är kloka i huvudet…

När alla plåtningar var avklarade, så hade jag ca 3700 bilder att gå igenom och välja ut 12st. Eller ja, 13, eftersom det är ett omslag också. Lagom till Power Meet hade vi officiell release och vi sålde genom att gå runt på marknaden och sälja till folk vi mötte och samma sak på campingen. Vi sålde kalendern ända till april 2017 och då förde vi över ca 108 800:- till Prostatacancerförbundet.


På´t igen!
Återigen var ju tanken att inte göra någon mer kalender, men på något mystiskt sätt blev jag övertalad att göra en till. Efterfrågan var ännu större och jag fick in ansökningar flera gånger i månaden under hela året från tjejer som ville bli pinuppor. Och innan jag visste ordet så satt jag där med papper, penna och tänkarbränslet igen. Och den här gången ville jag ha fler modeller per bild, både killar och tjejer. Sökte efter en del nytt folk, valde ut, matchade med varandra, en del hoppade av, jag fick hitta nya ansikten, sökte bilar och rekvisita, rekade fotoplatser. Väntade på våren och värmen och sen var det några hektiska helger i maj, med flera plåtningar både per dag och helg. Även den här gången blev det att lösa problem i sista sekund, folk som hoppade av, det fattades bilar och plåtningar som planerades om i sista sekund.

Jag ville att årets kalender skulle kännas lite som ett fotoalbum, lite mer personligt, så därför kombinerade jag bilderna med några rader om “när och var” bilden togs, fast med helt fiktiv text.

Bild från årets sista fotografering. Luften var tung och kvalmig, jag var helt slut, så när jag tog sista bilden, ropade “that´s it folk!”, så bara sjönk jag ihop på en kofångare och höll på att börja gråta, av både trötthet och samtidigt lite sorg, allt det roliga med photoshoots var ju klart och slut nu….

Det måste varit årets varmaste dag när vi tog den här bilden! +27 visade termometern, luften stod helt still och vi var som röda kräftor allihop efter den här plåtningen…

Jag ville att årets kalender skulle kännas lite som ett fotoalbum, lite mer personligt, så därför kombinerade jag bilderna med några rader om “när och var” bilden togs, fast med helt fiktiv text. Vi har växt från att vara en rolig kompisgrej till att vara relativt etablerade med ca 45 personer med som medlemmar och supportmedlemmar och kommer under våren se om vi ska organisera om på något sätt. Fototräffar och några andra mindre projekt är planerade och även samarbete med några affärsrörelser finns med i hemligt-än-så-länge-pärmen.

Återigen, vi har så kul på våra fotograferingar!

Regnet öste ner hela dagen och jag hade panik inför hur det skulle gå med plåtningen av den här bilden. Det ösregnade när vi åkte till grustaget på eftermiddagen, men som genom ett mirakel slutade den regna när vi parkerade bilarna och vi fick ett underbart kvällsljus och skön luft att jobba med.


Det var desto kallare den här dagen, då både handduksbilden och tjejerna-vid-sjön-bilden skulle plåtas, så återigen fick det bli lite omplanering i sista sekund…men det blev ju bra ändå!,

Första plåtningen för årets kalender blev med grannens superfina traktor hemma på ängen en solig och skönt försommardag med DeeDee Wild och Cookie Crumble.

  

Väljer med både hjärna och hjärta 
Hjärt- och Lungfonden kändes som ett bra ändamål (tills jag fick reda på hur mycket deras stab får i lön).
Sen efter det valde jag Prostacancerförbundet och det gjorde jag för att det är den vanligaste cancerformen i Sverige, med närmare 10000 fall/år, och ändå får det stå i skuggan av bröstcancerförbundet. Båda är fruktansvärda cancersjukdomar, men vi ville belysa och uppmärksamma just prostatacancern. Tyvärr blev det ett personligt val efteråt, då min låtsaspappa fick diagnosen prostatacancer. Han är nu efter operation friskförklarad och har inga men efter det, men många män har inte sån tur, utan får men för livet. Men det talas tyst om det, så därför ville jag lyfta fram detta.
I år valde jag Hjärnfonden. Något som är det viktigaste när jag väljer ändamål är att pengarna som doneras till ändamålet ska gå just till ändamålet, inte löner till överbetalda chefer. Hjärnfonden är beroende av donationer och de forskar kring ett så stort och brett område, allt från hjärnstudier, fysiska och psykiska trauman mot hjärnan, demens och Alzheimer, epilepsi, nervbanor, stroke, m.m. Så det ligger i allas intressen att stödja den goda saken.

Kommer det bli någon kalender för 2019?
Som det ser ut i nuläget, så kommer jag ta en liten paus från kalenderproduktionen det här året. Jag har mycket att ta itu med på det personliga planet i år och kommer därför inte göra några större projekt som kalendern. Men eftersom Nordiska Pinuppor är mitt “skötebarn” och jag brinner för pinupfotografering, så kommer det nog ske en hel del ändå…

  Vår “stab” består av mig som heter Cia Sandell (Kitty Cupcake), projektledare, fotograf, stylist och spindeln i nätet och även pinuppa. Min vänstra hand heter Eva Svejgaard Nelson (Dilana Lollipop) som håller trådarna i västra delen av Sverige och varit mitt bollplank under de senaste två åren. På östkusten har vi min högra hand Ida Prahl (Miss DeeDee Wild) som skött utskicken det senaste året och varit till stor hjälp för mig. I Östergötland har vi Maria Törnetoft (Ruby De Rouge) som två år på raken styrt ihop vårt deltagande och samarbete med arrangören av Tranås Cruisingen. Och så måste jag rikta en eloge till Karin Svanström Ringvall (Cookie Crumble) som varit oumbärlig för mig i form av att vara barnflicka och roat min minsting under plåtningarna, det hade inte gått utan henne samtidigt som hon även varit med i kalendern ända sen starten. I Norge heter vår spindel i nätet Vibeke Hay Sandmo (Pepita), så ni i Norge som är intresserade a att köpa en kalender, kan kontakta henne. Men vi är ingenting utan alla andra fantastiska tjejer och killar som ställt upp som modeller genom åren, så jag vill passa på att rikta ett stort tack till alla er (ni vet vilka ni är!)

Och stort tack till alla som ställt upp med fordon, platser och kläder till fotograferingarna (bl a Nostalgibyn)! Och ett jättetack till alla som hjälpt oss stödja den goda saken genom att köpa våra kalendrar!


Från vänster: Cia (Kitty Cupcake, det är jag), Eva (Dilana Lollipop), Ida (DeeDee Wild), Maria (Ruby De Rouge),Vibeke (Pepita) och Karin (Cookie) är “min stab” som varit oumbärliga för mig under arbetet med kalendern.
Ett trött, sliten och nöjt gäng! En stor del av truppen efter vår sista plåtning till kalender 2018!
Tänk att det redan hunnit bli tre kalendrar!
Missa nu inte heller vårt samarbete med cruisingsverige.se, håll utkik både på sajten och vår Facebooksida!

Beställning av kalender? Skicka ett meddelande till oss på Nordiska Pinuppor på vår facebooksida, Nordiska Pinuppor


Text: Cia Sandell, projektledare Nordiska Pinuppor
Foton: Cia Sandell