Husvagnen: Aljoa årgång 1955

När Soldaterna i USA började återvända hem efter kriget så gick tankarna till att starta familj för många yngre. Husvagnar och campingresor spelade en stor roll för unga familjer vid denna tid.

1955-aljoa-trailer-909

För att möta efterfrågan så funderade CT McCreary ut en prisvärd, kompakt husvagn i denna tid efter kriget. CT McCreary startade en enkel butik i Watts, Kalifornien.  Där började dom tillverka sina “Aljoa” husvagnar. På grund av krigsinsatsen, var många delar och material ofta knappa, men McCreary uthärdade och eftersom det gick bra och produktionen utvidgades så flyttade han sitt företag till Garvey Blvd i El Monte, Kalifornien.

1955-aljoa-trailer-904

Liksom många kompakta husvagns stilar från 50-talet såsom (Shasta, DeVille, Rod-N-Reel, Oasis, Aloha …), så följde också McCreary s Aljoa husvagn den standarden som kan kallas “burk skinka” designen. Denna “burk skinka” design var en effektiv användning av innerutrymmen och var ganska lätt att bygga, till skillnad från de mer komplexa “flygplan´s” designen som vid ihopsättning gick ut på att man nitade samman karossen såsom Airstream, Avion och andra. I år och dar fanns det rykten  som spekulerade i att namnet “Aljoa” var en kombination av en större husvagns tillverkare som Al Rose ( “Trailer King” – Triangle Trailer Sales) och hans dotter Joannes namn, men egentligen valde McCreary namnet “Aljo” efter sin väns båt som heter “Al-Jo”, och var då övertygad om att lägga till en “en” i slutet så namnet lät mer “kaliforniskt”. Tyvärr, så tvingades McCreary att släppa det bakre “a´et” när företaget Alcoa Aluminum  stämde McCreary´s företag “Modernismens Industries” för upphovsrättsintrång, eftersom de ansåg att “Aljoa” var alltför likt ” Alcoa “.

1955-aljoa-trailer-908

1957, så rullade det ut ur Modernistic Industries fabrik nya “Aljo” husvagnar. Aljoa / Aljo vagnarna tillverkades i flera olika modeller och längder (den 15 ft eller 4.5m Modellen kunde beställas med en valfri toalett och dusch!) från 1945 till 1960-talet. De behöll den klassiska rundade “burk skinka” designen fram till 1964 när de nya modellerna debuterade med en mer “fyrkantig” profil. Aljoa / Aljo husvagnar var välbyggda och är lika populär idag, som de var i den “gyllene eran” av 1950-talet och 1960-talet