Hur du blir en Greaser

Jag tänkte skriva om ”Greasers” subkultur endast på grund av att jag älskar 1950 talets tidsepok. Hela denna epok var så inflytelserik för USA. 1950-talet var ett mycket svängigt årtionde från rock n roll till Marilyn Monroe för uppkomsten av många av popkulturens celebriteter och ikoner som än i dag är aktuella i vårt samhälle.

Greaser

Greaser

Det typiska ”greaser” utseendet ser du i fotografiet här ovan med hårstilen och läderjacka. Detta foto hittades genom Google Bilder.

En materiel kultur

Bortsett från ”beatnicks”, var ”greasers” den andra stora gruppen känd för deras framstående mode. I novellen The Outsiders porträtteras det verkliga livet där ”greasers” tydligt visade hur de med olika kombinationer av hemmagjorda hårkrämer och geléer kunde få sitt hår bakåtslickat, läderjackor och olika typer av kängor.

Rock n roll var också en stor den av subkulturen. De är fotograferade på ett typiskt vis med cigarett i munnen och deras ”feta” glänsande hårstil, sittande på en motorcykel eller med snabba bilar. ”Greasers” var rebeller som vanligtvis valde en ”bad boy” framtoning.

Mode:

>Tajt t-tröja med upprullade ärmar

>Ringer t-tröja

>Läder/Jeans jacka

>Motorcykel eller arme kängor

>Svarta eller blå jeans med upprullade manschetter

Halsdukar, plånbok med kedja, svarta läderhandskar, filthatt

Johnny Depp i filmen Cry Baby

Johnny Depp i filmen Cry Baby

En icke materiel kultur

Greasers” värdesatte sitt utseende och deras ”bad boy” framtoning. De eftersträvade att vara ”rebeller utan orsak” som agerade helt enkelt för att fly från långtråkighet och leda.

Efter kriget sökte Amerikanska ungdomar underhållning och en identitet med krigshjältarna från andra Världskriget som förebild.

Subkulturen innehöll också ett avvikande beteende influerat av det sätt filmer porträtterade ”greasers”. Allt medan ”greasers” försökte göra revolt mot sociala normer, skapade de samtidigt deras egen norm. De agerade tuffa inför andra, hade hårkräm i håret, och istället för att vinka till mötande gav de tummen upp när de passerade någon på gatan eller trottoaren.

Att undvika bråk med andra ”Greasers”, att låta bli en annan ”Greasers” kvinna, och den ökända läderjackan är några av de sedvänjor som ”Greasers” använde.

Att umgås med andra människor från andra grupper, att förråda varandra och att bli utstött från sin egen grupp var några av deras tabun. Bopping, down kiddie, och punk out är några få exempel på allmän slang. Den mest ikoniska symbolen för ”Greasers” är läderjackan, men även hårstil och rebelliskt uppträdande är andra definierande symboler.

Historia

Greasers” var en ungdomens subkultur som hade sitt ursprung bland 1950-talets tonåringar i nordöstra och sydliga delen av USA. De två huvudfigurerna av denna livsstil var Marlon Brando och James Dean.

I de nordöstra och sydliga staterna var ”Greasers” bland de första gatugängen. Dessa ”Greaser”gäng existerade innan gäng blev beroende av våld och droger.

1950’talets ”Greasers” tog sitt namn från ”Greasers Act” vilket var en lag som Kalifornia skapade mot Mexikaner för att skydda Kalifornierna från Mexikanarna som var obeväpnade, men inte ett fridfullt och tyst folk.

Namnet ”Greaser” gavs till Mexikanare som smorde kärror i mitten av 1800 talet. Detta jobb var ett av de värsta jobb någon kunde ha, vilket gjorde namnet ”Greaser” till något som var av yttersta respektlöshet.

När tonåringarna på 1950- och 1960-talet ”adopterade” namnet ”Greaser”, gjorde de så med tanken att vara rebeller. ”Greasers” var unga vita men de behövde göra revolt och det gjorde de med sitt utseende och attityd. De var ute i sina ”hoods” tröjor vilket också gav dem namnet ”hoods”. Namnet ”Greasers” kom också från deras ”feta glänsande” hårstil, vilket var bakåtkammat hår med hårvax, hårgelé, krämer, hårvatten och pomada.

Greaser från 50-talet

Greaser från 50-talet

Här ett annat exempel på en typisk ”Greaser” från 1950-talet. Fotot funnet på Wikipedia.

Sumering

Greasers” ville vara annorlunda i samhället. De vägrade ge efter för samhällets krav på etik enbart för att bli accepterade. De var oftast försummade och missförstådda detta trots att de var ansedda som vårdslösa, farliga och rebelliska ungdomar. De kom ursprungligen från den vita arbetarklassens familjer som inte hade tillgång till de bästa utbildningarna eller livskvalité, vilket oftast ledde till att de flesta av dem blev involverade i kriminella aktiviteter.

1950-talets kvinnor blev också en del av ”Greaser” kulturen och de kallades ”Greaser girls”. Precis som männen blev de medlemmar i motorcykelgäng och bar jackor som visade deras grupp eller gängnamn. Kvinnor som var involverade i gängen brukade inte slåss sida vid sida med de manliga gängen, men de slogs med rivaliserade kvinnliga gäng på 1950 talet. Kvinnorna framställdes oftast som ägodelar till de manliga medlemmarna i motorcykelgängen.