Filmen: Mad max 2

Mad Max 2 (även känd som The Road Warrior i USA, och Mad Max 2: Road Warrior ) är en Australiensk actionfilm från 1981 regisserad av George Miller. Uppföljaren till Millers film från 1979, Mad max, var en världsomfattande box office framgång som inledde karriären för skådespelare Mel Gibson. Filmens berättelse om en grupp nybyggare som måste försvara sig mot en ambulerande skara marodörer. Max roll som en härdad man som återupptäcker sin mänsklighet när han bestämmer sig för att hjälpa bosättarna.

Anmärkningsvärda delar av filmen inkluderar fotografen Dean Semlers widescreen fotografi av Australiens vidsträckta ökenlandskap (främst Mundi Mundi Plain i Silverton, New South Wales) och den sparsammaanvändning av dialog genom hela filmen.

Filmen blev så småningom en kultklassiker: fanklubbar och “road warrior” -themed aktiviteter förekommer fortfarande på 2000-talet.

Bilarna i filmen:

Pursuit Special
Max kraftfulla svartmålade muskelbil är en modifierad Pursuit special, en Ford Falcon XB GT coupe med en V8-motor, anpassad för användning som en polis Pursuit Special i första Mad Max-film. Bilen är avbildad med en kompressor som skjuter ut genom huven som kan växlas på och av, och dess svarta lack är ärrad och repad från Maxs resor i ödemarken. Bilens bensintankar är skyddade från tjuvar med en explosiv “fälla” och en mantlad kniv är gömd på underredet av fordonet.

Mack Truck
Den stora lastbilen som används för att dra oljetankern är en 1970 Mack R-600 som använder en kylare på cylinderhuvudet, en turbin fläkt och en dubbla växellådor. Mack har en massiv kofångare monterad på framsidan för att skydda fordonet från krockeffekter, pansarplåtar svetsade framför kylaren och bepansrade burar runt hjulen. Trailern är skyddad med taggtråd längs sidorna av tankern.

Humungus “Ford F-100
Humungus” bisarra fordon är en kraftigt modifierad Ford F-100 Ute, med nitrosystem. Marodörerna använder en från tidigt 1970-tal röd F-100 med en kobra som målats på dörrarna.

Wez s GSX1000 & XS1100E
Humungus löjtnant Wez kör en Suzuki GSX1000 motorcykel från tidigt 1980-tal i filmen, och senare kör han en Yamaha XS1100E motorcykel med sidovagn.

Övriga fordon
De flesta “sandloppor” som används i filmen hade enaxlad drivlina och fjädring. Ledaren Pappagallo fordon, har två Ford 351 motorer, en på framsidan och en på baksidan. Andra fordon som används i filmen är en mängd australienska muskelbilar, inklusive en 1974 ZG Fairlane, en skräddarsydd bil med öppet motorutrymme, en 6/71 kompressor, en Ford XA Falcon, en Valiant VH coupe; en VW kombi och en Ford Landau.

Källa: http://madmax.wikia.com/wiki/Mad_Max_2