Senaste
av
Ni vet väl om att CruisingSverige.se har en supercool spellista på Spotify. Vi har gjort iordning...
21 visningar
av
Jag har haft tillfället att få ställa lite frågor till det supercoola bandet TT Grace. Gruppen le...
20 visningar
av
Har du  nått projekt? Projekt är ju alltid roligt och intressant att få läsa om. Lägg upp ditt pr...
19 visningar
av
Emmy Lou and the Rhythm Boys har spelat ihop i ca 6 år nu och med sin ljuva musik har dom turnerat r...
21 visningar
Kikki-Crew
by on Januari 13, 2019
126 visningar

Veckans bil: Austin Healey

Historia
Donald Healey började tillverka bilar under eget namn efter andra världskriget. Som drivkälla användes Rileys stora fyra. I början av femtiotalet stod det klart att den motorn snart skulle försvinna och man behövde se sig om efter en ny leverantör. På London Motor Show 1952 visade Healey en öppen sportbil med motor från Austin A90 Atlantic. Austins chef Leonard Lord såg möjligheten att kunna erbjuda sina kunder en ny modell och erbjöd Healey att tillverka bilen och sälja den genom Austins försäljningsnät, mot att bilen även fick bära Austin-namnet. Healey gick med på uppgörelsen mot en summa pengar för varje bil som bar hans namn och världen hade fått ett nytt bilmärke.

Produktionen av Austin-Healey 100, eller ”Big Healey” som den kallas av sina entusiastiska ägare, startade i Longbridge i början av 1953. Bilen utvecklades under femtiotalet, bland annat fick den BMC:s sexcylindriga C-motor, och tillverkades fram till 1967.

I mitten av femtiotalet fick Healey uppgiften att ta fram en liten billig sportbil, baserad på småbilen Austin A30. Tillverkningen av den lilla Austin-Healey Sprite startade 1958 i MG-fabriken i Abingdon, dit produktionen av alla Austin-Healey nu flyttats. Sprite fick snart en tvillingmodell i form av MG Midget.

BMC:s avtal med Donald Healey gick ut i slutet av 1970 och den nya ägaren British Leyland valde att inte förnya kontraktet. Därmed försvann märket Austin-Healey. De sista Sprite-bilarna såldes under Austin-namnet i början av 1971, medan tvillingen Midget fortsatte tillverkas till 1979.

Några Austin-Healey-modeller
1953 Austin-Healey 100
1958 Austin-Healey Sprite
1959 Austin-Healey 3000
 

Inlagd i: Annat
1 gillar detta.
1 gillar detta.