Sponsorer
Mickes Bilvård https://www.facebook.com/Mickesbilvard/

Mickes bilvård arbetar med avancerad bilvård. våtslipning och polering av, lack,sten,glas och metall. teflon eller

Rockkläder & coola kläder https://www.dunken.se/

Vi håller alltid snabba leveranser på våra tryckta t-shirts, god kvalitet och bra service på alla våra coola kläder

Senaste
av
Regeringen beslutade igår den 11/3-2020 att alla offentliga tillställningar med mer än 500personer f...
4.9k+ visningar
av
Välkommen till CruisingSverige.se    Vi på Cruisingsverige fungerar som ett nav för motorklubb...
1.1k+ visningar
av
Tipsa oss på Cruisingsverige.se! Dela gärna detta inlägg ߘ0ߑ Vi s̓ker hela tiden efter nya Cruisin...
567 visningar
av
Tack till alla deltagare, besökare, CruisingSveriges crew och till våra sponsorer Mickes bilvård, He...
814 visningar
Chiefen
av on Februari 9, 2019
1,904 visningar

Vilka bilar användes i filmen Grease?

När man diskuterar bilfilmer, så är det någon som förr eller senare nämner Grease. Men, i denna kultfilm från 1978, så är det inte bilarna som är i fokus. Visst nämns de vagt i låtarna men dom är inte viktiga för handlingen som Trans amen ur filmen the Bandit's från 1977 eller GT 500 Eleanor från Memphis Raines. Med det sagt, erbjuder Grease en visuell buffé av amerikanska 1950-tals bilar.

Den första bilen som dyker upp i filmen är Pink Ladies Studebaker Commander Regal från 1948. Den ser ut att vara i skapligt skick, men den är inget mer än transportmedel för tjejerna. Det pratas aldrig om den i filmen, och den syns bara en gång till under pep rallyt.

Danny, spelad av en mycket ung John Travolta, är filmens stjärna. Trots detta så syns bara hans bil en kort period halvvägs igenom filmen. Under drive-in scenen, kan man se hans Dodge Wayfarer från 1949. Sandy kallar det hans "syndarbil" efter hans tafatta försök att stöta på henne.

Under utomhusscenerna, kan man se massor av tri-five chevor och senare Thunderbirds. Man kan få en riktig känsla av vilka årtal som producenterna satsade på. "Bulliga" bilarna från senare delen av 1940-talet som nästan inte existerar, medan de bredare, lägre och längre designerna från tidigt 1960-tal inte syns alls.

 

Nu till vad ni egentligen läser denna blogg är för: Thunder road. Leo, ledaren för rivalen Scorpions, kör en snygg Mercury Custom från 1949. Denna Custom har man gjort en hel del arbete med. De uppenbara sakerna är den svarta lacken med flames, och extra chrome arbete. Leo tänder på flamekastarna genom slutrören varje gång han kör iväg, så han måste ha fyllt på tankarna med några timmars mellanrum. Vem bryr sig om det när bensinen kostar 29 cent/ gallon, eller hur? Den enda andra synliga ledtråden är en Firestone sticker på fönsterrutan.

Den fick han förmodligen gratis tillsammans med hans senaste bias-ply whitewall-däck. Den sista ledtråden vi har till Mercuryn är ljudet. Den har ett speciellt ljud under tomgång, men ganska rasp under acceleration. Den låter som en mindre V8, med en höglyftskam.

Turligt nog för Danny, så tar han och T Birds fram en nyrenoverad och uppgraderad (bokstavligen 3 timmar före racet) Greased Lightning. Detta är samma bil som Kenickie, tidigt i filmen, köpte för sina sommarjobbs pengar, en Ford Deluxe 1948. The Lightning är lite förvirrande, eftersom Danny sjunger om dess "four on the floor" manuell växellåda, medan han, i racet använder den automatiska växelspaken. Det är också intressant att man väljer att göra om en 48's Ford till en röd hot rod i glasfiber. Denna bil la man ner ca 100.000 dollar på. Mer än T birds hade råd med.

50-talet var en annan tid, när en kille i high school kunde köpa en bil som hade mindre än tio år på nacken, bara genom att arbeta en sommar. Kanske var det bättre tider då, i allafall för dessa bilar.

Se racet vid Thunder road i klippet nedan: Thunder road (1978) HD

Den mest berömda bilen i Grease, med smeknamnet the Hell's Chariot, kördes  i filmen av Travoltas karaktär Danny Zuko's ärkerival Craterface - ledaren för the Scorpions.

Den ikoniska svarta caben som kördes av John Travoltas fiende var till salu för 600,000 dollar, 2015.

Den custombyggda Mercury Series 9CM, 1949 som är smyckad med flames och signerad av filmens kvinnliga huvudroll Olivia Newton-John, auktionerades i Beverly hills 2015 för 600,000 dollar

Greased Lightning

Modell: 1948 Ford De Luxe

Extrautrustning: Auto-matic, System-matic, och Hydro-matic

 

Det finns två versioner av Greased Lightning. Den ena är den vita som T-birds modifierade inför racet, och den röda fantasiversionen som dom dansar runt. Det är den som dyker upp i slutet av filmen, och som tydligen kan  flyga.

Se ett kort klipp: Bilar från Grease

Bilarna som var med i filmen....

-1956 Buick Special, sedan

-1957 Buick Special Coupé

-1953 Cadillac Series 62, Sedan

-1956 Chevrolet Bel Air, Sedan

-1949 Chevrolet Fleetline Special, Sedan

-1950 Dodge Coronet, Sedan

-1956 Dodge Custom Royal, Sedan

-1949 Dodge Wayfarer, Convertible

-1948 Ford, Custom

-1948 Ford De Luxe, Convertible

-1949 Mercury Custom, Convertible

-1953 Oldsmobile Super 88, Sedan

-1956 Plymouth Savoy, Sedan

-1948 Studebaker Commander Regal, Sedan

Fakta:

Den rödbruna Ford Converible, 1948, Greased lightning var mycket omgjord (Plexiglashuv, stora fenor bak, kapade framfjädrar)

Den vita Greased lightning som användes i racet var en Ford De Luxe Convertible 1948.

Den svarta bilen som Scorpions körde var en Mercury Custom, 1949.

Bilen som Pink ladies körde var en Studebaker Commander.

Cruisia lugnt därute

/Chiefen

Inlagd i: Motor
Ämne, taggar: grease, bilar, livstil
Bli först att gilla detta