Bilen: Packard Predictor 1957

1957 Packard Predictor konceptbil var känd som “drömbilen”. Denna konceptbil hade en stor inverkan på framtida Packard bilar.
1

Packard designchef Bill Schmidt lät Ghia i Turin bygga Predictor, men den återspeglas starkt av Teague tänkande.

Saker att nämna är att t.ex vindrutan är som insvept runtom och upp mot över taket, 4st strålkastare dolda bakom “clamshell” luckor, vingar som var höga.

Mera saker som var grymma på denna bil i denna Teague-stil är b.la välformade “katedral” bakljus och räfflade chrome lister som gick från dörrarna precis runt mot framsidan.

4Kromlisterna  ramade in en smal vertikal näsa med Packard traditionella “ox-ok” ​​kylar form, som Nance hade nyligen försökt att återuppliva som ett försäljnings booster. “Rolltop” som det kallades var en cool sak. Det var takpaneler som gled bort för att underlätta inträde och utträde i vad som var en ganska låg bil. De kunde också lämnas öppen för ventilation – ett slags hybrid T-top.

Inuti Predictor fanns alla bekvämligheter som du kan tänka dig,  t.ex elektronisk tryckknappar,  Ultramatic överföring; elektriska servon för t.ex takpaneler och fönster, individuella skålade stolar med vändbara kuddar dvs läder på ena sidan, tyg på andra, som på Packards 1956 Caribbeans

5
Tak panelerna bar ventiler som pryder samtida Thunderbirds, plus innerbelysning och en juveltäckbricka. Den var smyckad med en stor “cirkel-V” emblem som skapats av Teague med hopp om att upprätta en annan “tidlös” fordons symbol besläktad med Mercedes-Benz tri-stjärna.

Drevs av en 300 hästkrafter Packard V-8 gjordes den, Predictor var fullt körbar. Iallafall när allt fungerade rätt. Ghia hade slarvat med elsystemet, t.ex så kunde man aktivera någon av de tjusiga servon och oftast så orsakas det en kortslutning och stora moln av rök kunde bli resultatet. Naturligtvis skulle sådana problem har utarbetats för produktion, för Predictor var inget mindre än en plan för en mycket ambitiös ny SP linje.

 

3

Strax efter inköp av Studebaker, Packards föreställde sig en ljus framtid för varumärket och därför beställde de en konceptbil att visa upp för studebaker, dvs Predictor, stylad av Richard Teague (senare AMC) och byggdes av Ghia, var allt som en Packard i framtiden bör vara och se ut. “Scalloped” vingar och en lång, platt huv satte Chrysler Flite-Sweep koncept i skam.  Liksom många gizmo-centrerade konceptbilar av denna jet ålder, gjorde att Predictor inte åldras mycket.

Skulle denna koncept bil med denna design hjälpa Packard?. Med “futuristiska” funktioner liknande T-top paneler, dolda strålkastare och en omvänd bakruta. Kan det ha hjälpt packard?  Nej, I själva verket kan det ha bidragit till att dödat den. Packard valde att köpa Studebaker nästan unseen,  och endast till att upptäcka i efterhand hur illa företaget studebaker var. Saker var så illa, faktiskt, att Packard fann det dyrare att bygga sina egna bilar i Detroit än det var att eftermontera Studebaker bilar med besvärliga glasfiber näsor etc  år 1959. Ca 6 år senare fanns inte studebaker mer.